Anders-kirjastojen käyttösäännöt Anders-kirjastojen käyttösäännöt

Lainausoikeuden menetys

Jos asiakas jättää lainansa palauttamatta tai maksunsa maksamatta, hän menettää lainausoikeutensa kaikissa Anders-kirjastoissa, kunnes aineisto on palautettu tai korvattu ja kertyneet maksut maksettu.

Maksut

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään myöhästymismaksu sekä palautuskehotuksista aiheutuneet kulut. Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkokirjaston käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava vastaavalla aineistolla tai maksamalla siitä kirjaston määräämä hinta. Videotallenteita tai DVD-levyjä ei voi kappalekohtaisen tekijänoikeusmaksun vuoksi korvata vastaavalla tallenteella. Maksettuja maksuja ei palauteta takaisin asiakkaalle.
 
Anders-kirjastoilla voi olla myös muita maksuja, jotka kukin kunta on päättänyt itsenäisesti. Esimerkiksi tulosteista ja tiloista peritävät maksut vaihtelevat. Tarkista maksusäännöt oman kirjastosi kotisivuilta.
 

Aineiston varaaminen

Varaaminen on maksutonta. Sekä hyllyssä että lainassa olevaa aineistoa voi varata. Poikkeuksena ovat käsikirjaston, Chydenica-kokoelman sekä Lukuseuran kirjaston aineistot, joita ei voi varata.
 
Kirjastosta ilmoitetaan, kun varattu aineisto on noudettavissa. Ilmoitus tulee kirjeellä, sähköpostilla tai tekstiviestillä asiakkaan valinnan mukaan. Kokkolan kirjastoauton aineistosta ei ilmoiteta vaan aineisto pidetään varattuna kirjastoautossa noin viikon.
 

Käyttäjän tietosuoja

Kirjastolla on oikeus käyttää asiakkaan henkilötunnusta lainaajarekisterissään
(Henkilötietolaki 523/1999:13 § 2).
 
Asiakkaalla on oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja rekisteriin on tallennettu.
 
Kirjaston toiminnan tai asiakkaiden häiritseminen voi johtaa kirjaston käyttöoikeuden menettämiseen. Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita.