Sienikirjan voittaa vain "kävelevä sienikirja"

Koivuhapero on sienimetsän varhaisimpia haperoita
Paavo Mansikkamäki Kälviältä on varsinainen "kävelevä sienikirja". Hän tuntee keskipohjalaiset sienet kuin omat taskunsa. Mansikkamäki vetää syksyisin sienikursseja, joilla hän opastaa aloittelijoille sienestämisen saloja.

Syötäviä sieniä löytyy maakunnan luonnosta joitakin kymmeniä lajeja. Myrkyllisiä lajeja on muutama.

- Loput sienet ovat huonoja ruokasieniä, Paavo toteaa.

Suurin osa syötävistä sienistä elää puiden kanssa symbioosissa; sieni auttaa puuta veden saannissa ja puu puolestaan luovuttaa sienelle yhteyttämisen tuotteet. Osa sienistä on vain yhden isäntäkasvin juurella ja osa pystyy hyödyntämään useaa isäntäkasvia.

Sateet vaikuttavat positiivisesti itiöemän eli sienen maapäällisen osan nousemiseen. Vanha kansa on viisaudessaan todennut: nousee kuin sieniä sateella.

Sienimetsälle lähdettäessä kannattaa sienikirjasta lukea koko lajikuvaus, eikä pelkkien kuvien perusteella yrittää tunnistää sientä. Hyvän sienikikirjan voittaa vain kävelevä "sienikirja".

Herkkutatti

Tateista ei löydy myrkyllisiä


Tukevamaltoiset sienet jonka lakin alapinnalla on pillistö. Tateista ei löydy yhtään myrkyllistä lajia, ainoastaan sappitatti on pahanmakuinen. Sappitatti löytyy muurahaispesistä ja lahokannoista, lakki on harmaanruskea ja pehmeä ja jalan yläosassa on tumma harva verkkokuvio.

Keltahapero

Ensimmäisinä nousevat värikkäät haperot

Hauras- ja kuivamaltoisia värikkäitä ja yleisiä sieniä. Haperoista ei löydy yhtään myrkyllistä lajia. Lakin alapinnalla ei ole pillejä vaan heltat. Haperot nousevat ensimmäisten sienten joukossa.

 

Rouskut on ryöpättävä

Juustomaisesti haperoiden tapaan lohkeava malto, maitiaisnesteellisiä. Maitiaisneste on kirpeää ja vaatii ryöppäyksen eli kiehauttamisen. Rouskut ovat monikäyttöisiä sieniä, ne voidaan pakastaa ilman lientä, suolata, käyttää salaatteihin ja lihan kanssa. Rouskurieska on maittavaa, eli rouskunpalasia rieskataikinan joukkoon ja rieska uuniin.

Kuumalle pannulle

Tuoreeltaan sienet valmistuvat syötäväviksi heittämällä ne kuivalle kuumalle pannulle, paistamalla niitä niin kauan että sienistä erittyvä neste haihtuu, sen jälkeen lisää voita ja suolaa ja muut mausteet joita haluat käyttää. Rouskut kiehautetaan eli ryöpätään.

Pakastimeen

Jos pakastat sienet, paista niitä niin kauan että neste sienistä irtoaa, sen jälkeen pannu pois levyltä ja sienet pakkaseen omassa liemessään. Sulattettujen sienten valmistus jatkuu siitä mihin jäätiin eli paistamalla niitä niin kauan että sienistä erittyvä neste haihtuu, sen jälkeen lisätään voita ja suolaa ja muut mausteet joita haluat käyttää.

Uuniin, sanomalehdelle tai lankaan kuivumaan

Sieniä voi kuivata uunissa, jos lämmön saa pysymään 35 asteessa. Lämpimämmässä ne rupeavat kypsymään. Viipaloi sienet puolen sentin viipaleiksi ja laita uuniin. Tarkkaile kuivumista koko ajan. Huoneenlämmössä sieniä voi kuivata sanomalehden päällä niin, etteivät palat kosketa toisiaan. Kääntele aluksi usein. Aurinkoisella seinustalla sienet voi kuivata pujottamalla ne parsineulan avulla lankaan ja ripustamalla kuivumaan. Kuivattuja sieniä voi säilyttää tiiviissä astiassa, esim. kahvipurkissa.

Lue Paavon vinkit verkkokirjastosta ja tunnista parhaat ruokasienet Keski-Pohjanmaan metsistä.

Sienioppaita Anders-kirjastojen kokoelmissa

Sienistä ruokaa? Lainaa keittokirja!

Julkaistu Anders-verkkokirjastossa 7/2012
Päivitetty 8/2016