Pähkinänkuori


Ian McEwan: Pähkinänkuori”Tässä sitä ollaan, pää alaspäin naisen sisällä. Odotan käsivarret kärsivällisesti ristissä, odotan ja ihmettelen, kenen sisällä olen ja mitä on edessä.”  

Näin aloittaa brittiläinen Ian McEwan huiman kirjansa Pähkinänkuori, jonka kertojana toimii kohdussa kasvava sikiö. Liikkumatilaa ei juuri ole ja siksi kaikki äänetkin kuuluvat hyvin sikiön korviin. Äiti kuuntelee unettomina öinä radiota ja sieltä sikiö ammentaa tietoa ympäröivästä maailmasta. Hän onkin ihmeen hyvin perillä maailman asioista ja olisi toivonut syntyvänsä Norjassa jättimäisen kansallisvarallisuuden vuoksi. Mutta hän tyytyy maahan, jota hallitsee arvostettu vanha kuningatar. Olisihan hän voinut yhtä hyvin päätyä vaikka Pohjois-Koreaan, kaikki on sattumasta kiinni.

Äiti Trudy on karkottanut aviomiehensä Johnin pois talostaan voidakseen jatkaa suhdetta tämän veljen Clauden kanssa. Yhdessä he juonivat suunnitelmia veljen raivaamiseksi pois tieltä. Kiinteistö, jonka John omistaa on omaisuuksien arvoinen, vaikka onkin rappeutunut. Tämän kaiken kuulee sikiö, mutta on voimaton pelastamaan isänsä. Hän voi vain potkia kohdun seinämiä.

Runoilija John on hyväntahtoinen ja suostuu vaimonsa oikkuihin. Vaimon kädestä hän saa myrkkymaljan, smoothien, mutta aviomiehen kuolema suistaa Trudyn pois raiteiltaan. Syyllisyys painaa ja suhde Claudeen  rakoilee. Tässä vaiheessa sikiö päättää puuttua peliin ja käynnistää synnytyksen ennen kuin pariskunta ehtii paeta poliisia. Syntyvä lapsi vaistoaa, että hän vie voiton jos äidin pitää valita hänen tai rakastajan välillä.

Pähkinänkuori on moderni versio Hamletista. Ian McEwan on Britannian merkittävimpiä kirjailijoita, jolle on jo monesti povattu Nobel-palkintoa. Tälläkin kertaa hän onnistuu lumoamaan lukijan tekstillään.

Helinä Mustajärvi, Kokkolan kaupunginkirjasto

Julkaistu Anders-verkkokirjastossa 5/2017