Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi artikkeleissa nostetaan esiin kunkin kuukauden aikana kirjastoihin saapuneita suomalaisia uutuuksia. Teoksia esitellään aikuisten kirjoista lasten kirjoihin, tietokirjoista kaunokirjoihin ja musiikista elokuviin.

Toukokuun 10 suomalaista uutuutta

Jouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot

Retkeilytoimittaja ja –kirjalija Jouni Laaksonen esittelee uudistetussa Retkeilijän kansallispuistot -teoksessa kaikki Suomen 40 kansallispuistoa retkeilyreitteineen ja muine palveluineen. Kartat ja perustiedot antavat vinkkejä kesän retkikohteita valitessa. Mukana on myös vuoden 2017 kansallispuisto uutuus Hossa alueineen.

Tina Finn: Sankarikoirat – tarinoita poliisikoirien arjesta

” Poliisikoira on kadonneen paras ystävä ja karanneen pahin vihollinen, poliisin voimankäyttöväline, ohjaajansa ympärivuorokautinen seuralainen ja monitaitoinen ammattilainen, jonka vahvin työkalu on sen nenänkäyttökyky.” Teoksessa tutustutaan kymmeneen poliisikoiraan ohjaajineen. Millaista on poliisikoiran työ, kuinka poliisikoiraa koulutetaan ja milloin päästään eläkkeelle? Vaativassa virassa toimivat poliisikoirat viettävät pirteää kotikoiran elämää vapaa-ajalla ohjaajiensa perheissä. Mukavaa luettavaa kaikille koiraihmisille ja virkakoiran kanssa työskentelystä kiinnostuneille!

Tommi Virtanen: Suomen huutokauppakeisari – keisarin vanhat aarteet

Aki Palsanmäki on etevä kauppamies ja yksi Suomen tunnetuimmista televisiokasvoista yhdessä vaimonsa Helin kanssa. Teoksessa Palsanmäki antaa vinkkinsä siihen mitä isoisän vintiltä kannattaa säästää ja mistä luopua surutta. Vinkkejä tavaroiden hinnoitteluunkin löytyy. Teoksen suola on kuitenkin kertomukset Palsanmäen pitkältä huutokauppauralta.

Jenni Linturi: Jälleenrakennus

Jatkosota on vastikään päättynyt ja veljekset Kalevi ja Olavi palaavat kotiin Malmille. Kalevia sodan kokemukset jäävät painamaan ja hän pääsee Malmin mieliparantolaan hoidettavaksi ajan uusimpien oppien mukaisesti. Kalevin äidin ja tädin keskinäisiin väleihin Kalevin kohtalo tuo uuden pelinappulan, pitäisikö pojasta olla huolissaan vai hävetä, miten häntä pitäisi hoitaa ja saako hänestä puhua vai ei?

Anne Leinonen: Kirjanoita

Kaksi symbioosissa elävää kaupunkia, kirjat täynnä taikaa ja noidat, joiden tehtävänä on säilyttää kirjojen mahti ja ylläpitää kaupunkien välistä tasapainoa. Menetettyjen unelmien talo, jossa työskennellessään 17-vuotias Aura saa vastauksia mieltään kauan vaivanneisiin mysteereihin. Mutta miten valita puolensa, kun ei tiedä käyvänsä taistelua?

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen hulvattoman hauskoissa kuvakirjoissa seikkailleet Tatu ja Patu päätyivät viimein valkokankaalle. 9-vuotias Veera on kutsunut mielenkiintoiset ystävänsä Tatun ja Patun luokseen Helsinkiin joulua viettämään. Matka ei kuitenkaan suju ongelmitta vaan kaverukset katoavat pääkaupungin vilskeeseen. Tilanteesta kuin tilanteesta selviydytään kuitenkin kaksikon rakentamien scifi-koneiden avulla. Hullunkurisen hauska elokuva viihdyttää niin lapsia kuin aikuisiakin.

Reino Nordin: Antaudun

Näyttelijänäkin tunnetun Reino Nordinin toinen sooloalbumi ylitti kultalevyn rajan jo ennen julkaisuaan kun siltä julkaistut singlet ylittivät yhteenlasketusti 10 miljoonan soittokerran rajan.

Pekka Myyry: Suuri suomalainen traktorikirja

”Meillä kaikilla on muistomme mummolan zetorista, fergusta, valmetista ja majorista. Nämä muistot ovat lämpimiä kesäpäiviä, ne ovat pölyisiä pellonpientareita, ne ovat heinäkasassa pomppimista, ne ovat aikaa, jolloin kaikki oli hyvin.” Myyryn teoksessa kerrotaan merkeittäin vanhan ajan traktoreista. Tietoa löytyy malleista, niiden myynnistä ja käyttötarkoituksista. Kuvissa koneet nähdään työntouhussa sekä vanhoissa mainoksissa. Runsaasti kuvitettu teos on kattava tietopaketti kaikille traktoreista kiinnostuneille.

Hirvenvasa ja kerjäläinen: Ihminen ja eläin Suomen muinaisesineissä

Valokuvaaja Lauri Eriksson kiinnostui suomalaisista muinaisesineistä ja sai valokuviensa esineistä kertomaan taidehistorian professorin Markus Hietasen sekä arkeologian tohtorin Visa Immosen. Taidokkaat valokuvat ja kiehtovat tarinat herättävät henkiin esineistöä 10 000 vuoden ajalta Suomen esihistoriasta keskiaikaan.

Petra: Päiväkirjat 2007–2017

Tiktak-yhtyeen solistina tutuksi tullut Petra Gargano (o.s. Mauria) on julkaissut kymmenen soolovuoden aikana kolme albumia, joista juhlavuoden kunniaksi koottiin ja julkaistiin kokoelma.