Korkea aika

Sukuromaanien ystäville Laura Lähteenmäen Korkea aika tarjoaa kiehtovia ihmiskohtaloita. Rakkaudet,  menetykset ja pettymykset  sekä vaietut salaisuudet saa jokainen sukupolvi vuorollaan kokea.

Anna ja Olavi Otso saapuvat evakkoina Hämeeseen yhdessä poikansa Laurin kanssa ja saavat asuttavakseen Pihlajan tilasta lohkotun maa-alueen. Pihlajan tilan isäntä on vammautunut sodassa eikä kykene talon töihin. Helvi joutuu turvautumaan ulkopuoliseen apuun selvitäkseen maatalon monista töistä. Anna tuntee kiitollisuutta Pihlajan emäntää kohtaan ja vaatii Olavia menemään Helvin avuksi. Olavilla on kuitenkin omat työt ja oman talon rakentaminen ensisijalla. Hän saa avukseen veljensä Kalevin, joka talon valmistuttua lähtee Australiaan.

Anna odottaa toista lastaan ja hänen käy sääliksi Helviä, joka on lapseton. Kun Helvikin sitten saa tyttären, Annan ja Helvin tytöistä Gloriasta ja Riikasta tulee parhaimmat ystävykset. Mutta Riikka sairastuu aasialaiseen influenssaan aikana jolloin antibiootteja ei vielä ole ja menehtyy. Tämä musertaa Annan eikä perhe enää ole entisellään, mikään ei ole.

Seuraavien sukupolvien elämää seurataan nykyaikaan saakka. Tulee sekin päivä kun kotitila pannaan myyntiin, Otson kovalla työllä rakentama talo kelpaa tuskin kesäpaikaksi.

Korkea aika viittaa saksankielen sanaan Die Hochzeit, suomeksi häät. Häitä pidetään elämän parhaimpana aikana, jolloin kaikki on vielä edessäpäin, unelmat odottavat toteutumistaan. Annan ja Otson kohdalla parasta aikaa taisi olla jälleenrakennuksen työntäyteiset vuodet.

Laura Lähteenmäen edellinen kirja Ikkunat yöhön käsitteli synnytyksen jälkeistä masennusta. Sen luettuani jäin odottamaan tämän taitavan kirjailijan seuraavaa kirjaa.

Helinä Mustajärvi
Kokkolan kaupunginkirjasto

 

Julkaistu Anders-verkkokirjastossa 06/2017