Heinäkuun 10 suomalaista uutuutta

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi artikkeleissa nostetaan esiin kunkin kuukauden aikana kirjastoihin saapuneita suomalaisia uutuuksia. Teoksia esitellään aikuisten kirjoista lasten kirjoihin, tietokirjoista kaunokirjoihin ja musiikista elokuviin.

Veli Ranta-Ojala: Erämaalatu

Toholampilaisen kirjailijan yhdeksäs romaani on suunnanvaihto kirjailijan edelliseen tyyliin verrattuna. Rikosromaanissa tutkitaan polttareista kadonneen nuoren miehen tapausta. Kun eläkeläinen Pekka Kankaanpää näkee hiihtolenkillään sellaista, jota ei koskaan toivonut näkevänsä, vaikuttaa siltä, että paikallinen erämaalatu on toiminut rikospaikkana. Erämaa ei kuitenkaan ole helpoin maasto tutkittavaksi ja lopulta löytyy enemmän kuin mihin osataan varautua. Ranta-Ojala kuvaa teoksessaan osuvasti keskipohjalaisia ihmisiä ja alueen luontoa.

Satu Irisvik ja Jenni Utriainen: Kuinka kasvatan diginatiivin

Miten jo pienten lasten teknologian käyttöön tulisi suhtautua? Kuinka monta tuntia päivässä minkäkin ikäinen lapsi saisi käyttää tablettia? Voiko älylaitteilla tehdä muutakin kuin pelata? Digilaitteet ovat varhaisemmassa vaiheessa osa lasten arkea mutta miten tähän pitäisi suhtautua? Satu Irsvik, humanisti ja digitalisaatiosta innostunut viestintäkonsultti sekä Jenni Utriainen, vapaa kirjailija ja Viihdevintiö-blogin ylläpitäjä vastaavat monia vanhempia askarruttaviin kysymyksiin oman vanhemmuutensa tuoman kokemuksen sekä eri alojen ammattilaisten haastattelujen kautta. Teos on hyvä hakuopas ja ymmärrettävästi sekä maalaisjärjellä kirjoitettu avaus paljon puhuttavaan aiheeseen.

Hannu Lehtonen: Suomen ja pohjolan kalat

Perinpohjainen miltei 500-sivuinen tietokirja esittelee Pohjolan 200 tavallisinta kalalajia värikuvin varustettuna. Kirjan opilla opit erottamaan samankaltaiset eväkkäät toisistaan, suuntaamaan oikeille vesille tiettyä kalaa narrataksesi ja se valottaa myös Pohjoismaiden kalastuslainsäädäntöä. Oivallinen teos harrastuskalastajalle ja vesistöjemme kaloista kiinnostuneille.

Anni Kytömäki: Kivitasku

Kokkolan kaupunginteatterissa näytelmänä koetun Kultarinnan kirjoittajan toisessa romaanissa siirrytään metsän siimeksestä veden ääreen ja kallioille. Edeltäjänsä tapaan Kivitasku on järkälemäinen sukuromaani, jossa eri aikatasoissa kulkevat tarinat luovat puolustuspuheen mielen ja ruumiin vapaudelle rinnastaen järisyttävällä tavalla kallioperän ja ihmisen aivot, oman peruskalliomme.

Roni Back ja Ville Kormilainen: Tubettajan käsikirja

Tästä kirjasta löydät kaiken haluamasi tiedon tubettamisesta. Kirja sisältä faktatietoa tubettamisesta, käytännön vinkkejä ja neuvoja aloittelijan virheiden välttämiseen. Huikean seuraajajoukon kerännyt helsinkiläinen ammattitubettaja Roni Back jakaa omista kokemuksistaan kertynyttä tietoa tiiviissä ja selkeässä tietopaketissa. 

Laila Kohonen: Miehuuskoe 1917

Kohosen nuorten romaani avaa näkökulman vuoden 1927 tapahtumiin koululaispojan näkökulmasta. Kirjailijan oman isän kokemuksiin perustuvassa teoksessa Vilho läpäisee Olavinlinnan muurin kiertämällä poikien kehittämän miehuuskokeen arvaamatta, että todellinen haaste on vielä edessä. Syksyllä venäläiset sotilaat mellastavat kaupungilla ja nuoria miehiä alkaa kadota salaisille retkilleen, joista ei ääneen saa puhua. Rangaistusretkikunnan saapuessa Venäjältä ryhtyy Vilho kavereineen salaisiksi viestinviejiksi.

Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba

Nelosluokkalaiset viettävät itsenäisyysjuhlaa Finlandia-talossa tanssiaisin. Ebba ei kuitenkaan pääse illan tanssiaisiin, sillä hänen täytyy suunnata suoraan lentokentälle matkustaakseen isänsä luokse Saksaan. Ala-Harja kertoo ensimmäisessä lastenromaanissaan osuvasti kahden kulttuurin ja kahden kodin välillä reissaavan lapsen arjesta.

Blue Stone: Blues to my soul

Kannuslainen bluesia soittava bändi julkaisi jo kolmannen albuminsa. 11 kappaletta sisältävä levy ottaa vaikutteensa bluesin eri tyylilajeista ja sekoittaa joukkoon piirteitä jazzista ja soulistakin.

Janita Autio ja Mikael Gabriel: HIMMEE

Vain elämää –sarjassa hurmanneen Mikael Gabrielin ensimmäisen Suomen kiertueen tunnelmia sanoina ja kuvina. Teoksessa pääset näkemään läheltä kiertueen arjen ja juhlan, täydet konserttisalit, kovan työn, lepopäivät ja kiertuebussin mietteet. Valokuvaaja Janita Autio on yksi Suomen suosituimmista valokuvaajista, jonka linssi on kohdistunut niin suomalaisiin popmusiikin suuruuksiin kuin muotikuviin ja kansainväliseen katuelämään.

Maire Soiluva: Rakkautta ruudun takaa – Kumppani verkosta

Kumppani hakusessa mutta tanssilavat ja yökerhot eivät jaksa innostaa? Soiluvan opas nettideittailuun on hauska ja käytännönläheinen opas miten toimia kun pujahtaa netin seuranhakupalvelujen maailmaan. Millainen ilmoitus kannattaa tehdä ja miten saa haluamiaan vastauksia? Opas perustuu omiin kokemuksiin ja asiantuntijoiden haastatteluihin.