Linnunsitoja

Linnunsitoja

Helena Wariksen nuorten aikuisten scifi-fantasiaromaani Linnunsitoja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa meri on vallannut suurimman osan elinpinta-alaa ja ihmiset ovat pääsääntöisesti asettuneet Koneiden johtamiin Kuiluihin. Zemi on kuitenkin päättänyt paeta Maharin Kuilusta, kotipaikastaan sillä Koneen hallinnoima diktatuuri ei ole kaikille armollinen. Veli peruu lähtönsä viime hetkellä lähettäen vain sisarensa helikopterin kyydissä merta kohden. Zemi päätyy keskellä merta sijaitsevalle peruskalliosta aikoinaan hakatulle majakalle, joka toimii eri Kuiluissa toimivien kapinallisten yhteyspaikkana. Viestinviejinä toimivat kyyhkyt, jotka arvaamatta kujertavat tiensä suoraan Zemin tarkoin vartioituun sisimpään.

Majakalla asuvien taustat ovat hyvin vaihtelevat eikä niistä tarvitse puhua eikä kysellä. Demokratian sijaan kapinallisten majakkaakin hallitsee isännän elkein kolmikymppinen Saz. Kapinallisetkaan eivät kuitenkaan ole yksimielisiä kaikesta vaan kapinallisten joukkokin hajaantuu useampaan leiriin. Keneen voi luottaa ja kenen tarina on tosi? Zemi joutuu punnitsemaan valintojaan aivan uudella tavalla, joka laittaa myös hänen menneisyytensä uuteen valoon.

 

Reippaasti alle 200-sivuinen teos onnistuu luomaan uskottavat ja samaistuttavat hahmot sekä laajan, monitahoisen maailman, josta toivoisi saavansa tietää enemmän. Linnunsitoja on tarina ihmisistä ja kaipuusta vapauteen, jolla on maailmassa vain hauraat, hennot kyyhkyn siivet.

Helena Waris on aiemmin julkaissut palkitus Pohjankontu-trilogian, Vuori-nimisen nuorten fantasiateoksen sekä yhdessä kirjailijamiehensä Janne Nykäsen kanssa teoksen Entropia.