Nuori tai nuori aikuinen, mietitkö mitä kivaa voisi lukea kesälomalla? Riparille lähtöä tehnyt Siiri yritti tehdä omista kirjasuosikeistaan top 10 -listan, mutta ei ihan onnistunut. Hän mietti, onko Harry Potter jo niin tuttu kaikille, ettei sitä kannata tämmöisille listoille edes laittaa. Mutta koska koko Harry Potter–sarja on niin hyvä, se kiilasikin ykköseksi. Kirjavinkkejä on siis on yhteensä 11 – toivottavasti löydät uutta lukemista kesäksi!

Siiri 

J.K. Rowling: Harry Potter–sarja

Harry Potter; onpa ”omaperäinen” valinta top10-listalle, perustele hieman Siiri:

- Nämä kirjat vain ovat parhaita! Maailma, jossa kirjoissa eletään, on niin kiehtova. Suosittelen Pottereita kaikille, jotka pitävät fantasiasta – ja varsinkin niille, jotka luulevat etteivät pidä fantasiasta!


Let it snow: kolme talvista rakkaustarinaa

Hmm… melko talvinen kesäkirjavinkki ; )

- Tämä on erittäin romanttinen ja hauska kirja. Luin tämän jouluna ja se sopi siihen vuodenaikaan hienosti. Kirjan voi toki lukea myös kesällä, ainakin alkukesän perusteella näyttää siltä. Suosittelen erityisesti nuorille tytöille.


Paolini, Christopher: Brisingr

Paolinin Perillinen-sarjan kolmas osa (aiemmat osat Eragon ja Esikoinen) on miekka ja magia –kirjallisuuden moderni klassikko.


- Paolinin kirjojen fantasiamaailma on ihana. Niissä on taikuutta ja lohikäärmeitä. Juonenkäänteet Brisingrissä on tosi mielenkiintoiset.


Maskame, Estelle: Did I mention I love you? DIMILY – rakastan

Tässä kirjassa vietetään sitten kesää! Maskamen alun perin netissä julkaisema Dimily-sarja on ollut jättimenestys myös Suomessa.

- DIMILYSSÄ on aiheena epätavallinen rakkaustarina. Kirjassa tuli hyvin esille, kuinka ahdasmielinen ja tuomitseva yhteiskunta voi olla. Silti rakkaus on vahvempi! Tätä kirjaa ei voinut laskea hetkeksikään käsistään.


Moyes, Jojo: Parillisia ja parittomia

Jojo Moyes on uusi chick lit –kirjallisuuden kuningatar, (chick lit = käsittelee modernin naisen elämän ongelmia humoristisesti ja kevyesti). Nämä aikuisten osaston kirjat ovat päätyneet myös nuorten naisten käsiin.

- Parillisia ja parittomia on vähän seikkailuhenkinen ja tietysti romanttinen kirja. Siinä korostuu, että loppujen lopuksi perhe on tärkeämpi kuin raha. Kirjasta jäi hyvin mieleen kiusatun pojan tunteet ja kokemukset, vaikka ne olivatkin vain sivujuonteena.


Roth, Veronica: Viillot

Roth on tullut tunnetuksi Outolintu-sarjallaan. Viillot on uuden kaksiosaisen sarjan ensimmäinen osa ja edustaa tieteisfantasiaa.

- Tässä kirjassa on ei-hempeä rakkaustarina, jossa sukupuoliroolit on kivasti käännetty päälaelleen. Naispuolinen on kovasydäminen ja poika lempeä. Kirjan juonesta ei voi sanoa oikein mitään, ettei tule paljastaneeksi liikaa. Joten lue itse!


Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja

Jokainen sukupolvi vuorollaan lukee tämän klassikon, jotta muistaisimme ja ymmärtäisimme. Kuinka se uppoaa 2000-luvun nuoreen?

- Luin tämän kirjan aika pienenä, kun matkustimme ensimmäistä kertaa etelänlomalle, aika epätavallinen kirjavalinta rantalukemiseksi… Enkä varmasti ymmärtänyt vielä ihan kaikkea, nyt pitäisi lukea kirja uudelleen, kun koulussakin on opiskeltu juutalaisvainoista ja tietää paremmin taustat. Päiväkirjasta tuli hyvin esille sodan kauheus, mutta mieleen jäivät hyvin myös Annen elämän pienet ilonaiheet, kuten esim. hänen kuulemansa linnunlaulu.

Green, John: Kaikki viimeiset sanat

Greene on myös noussut yhdeksi suosituimmista nuorten aikuisten kirjailijoista. Hänen kirjoistaan Siirin suosikki on esikoisteos Kaikki viimeiset sanat.

- Tätä kirjaa on helppo suositella kaikille nuorille. Kirjassa käsitellään vakavia teemoja, mm. päihteidenkäyttöä, mutta siinä on silti hauskoja yksityiskohtia. Kirjasta sai hyvän käsityksen siitä, millaista on amerikkalainen sisäoppilaitoselämä.


Gruen, Sara: Vettä elefanteille

Siiri, kunnon perustelut; miksi ihmeessä suosittelet kirjaa, jonka pääosassa on 90-vuotias vanhainkodissa asuva papparainen?!

- Vettä elefanteille –kirjassa 90-vuotias pappa muistelee nuoruuttaan sirkuksessa, ja kirja käsittelee pääasiassa näitä nuoruuden romanttisia ja seikkailuhenkisiä muistoja. Tämä on koskettava kirja, jossa myös eläimet ovat tärkeässä osassa. Kirjassa pääsee hyvin mukaan sirkuselämään ja tekee itsekin mieli liittyä sirkukseen! Välillä kirjassa palailtiin nykyhetkeen vanhainkodissa, ja sitäkin oli ihan mielenkiintoista lukea.


Roth, Veronica: Outolintu

Jahas, lisää Veronica Rothia.. Outolintu-trilogian avausosa edustaa scifikirjallisuutta, jossa kuvataan dystopiaa (dystopia = lähitulevaisuuden yhteiskunta, joka on jollain tavalla kammottava tai epätoivottava). Dystopiaromaaneista on syntynyt klassikkoja jo 1800-luvun lopulta lähtien ja 2000-luvulla dystopia on jälleen ollut hyvin suosittu genre nuortenkirjallisuudessa.

- Outolinnussa on yllättävä juoni, kirjan tapahtumia ei lukiessa voi ennakoida millään tavoin. Tämä scifityylinen kirja kuvaa, minkälainen tulevaisuus mahdollisesti voisi olla. Päähenkilö ja kaikki muutkin hahmot kirjassa ovat tosi mielenkiintoisia.


Christie, Agatha: Eikä yksikään pelastunut (tunnetaan myös nimellä Kymmenen pientä neekeripoikaa)

No nyt on klassikko tiskissä! Tämä kirja, joka on maailman tunnetuimpia ns. suljetun huoneen arvoituksia, kuuluu useimpien 8-luokkalaisten pakollisten kirjojen listalle koulun äidinkielen tunnilla. Kysytään Siiriltä onko se aiheellista?

- Tämä oli ensimmäinen dekkari, jonka olen lukenut. Ja niin mahtava, että teki heti mieli alkaa lukea lisää dekkareita. Kirjassa juoni on rakennettu niin hyvin, ettei lopputulosta voi millään arvata. Ja oli pelkästään hauska lukea vanhaan aikaan (1930-luvun Englantiin) sijoittuva romaani.


Teksti: Kati ja Siiri Salmén