Amandan maailmat

Amandan maailmat
Amandan maailmat
on ensimmäinen Asko Sahlbergin teos, jonka olen lukenut. Jostain syystä tämä palkittu kirjailija on jäänyt minulta sivuun ajan puutteen vuoksi, mutta varmasti hänen pienoisromaaneja luen jatkossa.

Amanda asuu yksin lapsuudenkodissaan, josta puuttuvat kaikki nykyajan mukavuudet. Sähköäkään hän ei tarvitse ja puutarhassa kasvavat perunat ja vihannet omiksi tarpeiksi. Vanhemmat ovat kuolleet ja ainut kontakti on naapurissa asuva Jansson. Amanda lähtee kaupunkiin vain harvoin, yleensä vain nostaakseen eläkkeensä automaatilta. Erään kerran jonkun käsi ehtii siepata rahat ennen Amandaa ja hän näkee pojan juoksevan tiehensä rahat mukanaan.
Myöhemmin hän näkee pojan kerjäävän ja vie tämän kotiinsa vaikka yhteistä kieltä ei olekaan. Poika on pakolainen ja majoittuu Amandan luo.

Amanda on lapsenmielinen vanhus, jota Jansson valistaa uutisilla pakolaisista, tuleehan naapurille sanomalehti. ” Ihmisen on syytä pitää itseään onnellisena, jos hänellä oli siunauksena sivistyneitä naapureita. ”
Kun pakolaisten parakit poltetaan, Amanda yrittää ymmärtää miksi.

” Luultavasti murhe matkusti ajassa ja siirtyi sukupolvelta toiselle jo kun äidit imettivät lapsiaan. Murhe kulki ihmisen kannoilla kuin isäntäänsä seuraava koira, ja jokaisella ihmisellä oli oma koiransa. Jos ihminen ei katsonut taakseen, hän ei nähnyt koiraa ja murhe unohtui, ihmisellä saattoi olla monta rauhallista ja hyvää vuotta, mutta enemmin tai myöhemmin hän tuli varomattomaksi ja käänsi päätään ja murhe läähätti siinä. Murhe saattoi irvistellä ihmisille niin, että se ajoi heidät pahuuteen. ”

Amandan maailmat voitti Savonia-palkinnon 2017. Asko Sahlberg on ollut useasti myös Finlandia-palkintoehdokkaana sekä Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas romaanillaan Tammilehto.

Muut teokset:

Göteborg-sarja
Pimeän ääni. Helsinki: WSOY, 2000.
Hämärän jäljet. Helsinki: WSOY, 2002.
Paluu pimeään. Helsinki: WSOY, 2006.
Yö nielee päivät. Helsinki: LIKE, 2014.

Eksyneet. Helsinki: WSOY, 2001.
Höyhen. Helsinki: WSOY, 2002.
Tammilehto. Helsinki: WSOY, 2004.
Yhdyntä. Reunahuomautus sotahistoriaan. Helsinki: WSOY, 2005.
Siunaus. Helsinki: WSOY, 2007.
He. Helsinki: WSOY, 2010.
Häväistyt. Helsinki: WSOY, 2011.
Herodes. Helsinki: WSOY, 2013.
Pimeys. Helsinki: Like, 2014.
Irinan kuolemat. Helsinki: Like, 2015.
Pilatus. Helsinki: Like, 2016. I1.

Helinä Mustajärvi
Kokkolan kaupunginkirjasto