Ikimetsien sydänmaillaMikko Kamulan 700-sivuinen Ikimetsien sydänmailla aloittaa Metsän kansa-sarjan, joka on suunniteltu kuusiosaiseksi. Kirjailijan tarina on mielenkiintoinen; Kamula oli jo 18-vuotiaana päättänyt kirjoittaa teoksen Suomen historiasta ja ihmisistä sen eri vaiheissa ja hakeutui unelmansa takia opiskelemaan folkloristiikkaa. Ensimmäisen käsikirjoituksen jälkeen kustantaja halusikin kokonaisen sarjan, joten Kamulalla on tiedossa töitä moneksi vuodeksi eteenpäin.

Ikimetsien sydänmailla esittelee lukijalleen Juko Rautaparran perheineen. Juko on aiemman vaimonsa kuoleman jälkeen paennut kauas korpeen, yrittäen näin välttyä esimerkiksi verojen maksulta. Tapahtumat kerrotaan vaihdellen eri henkilön näkökulmasta. Heiska on jo aikuisuuden kynnyksellä ja pääsee ensimmäiselle metsästysretkelleen, Varpu on viidentoista ja kaipaa ihmisiä ympärilleen, Tenho on vielä lapsi, mutta hänellä tuntuu olevan yhteys haltijoihin ja etenkin karhunhampaan haltuunsa saamisen jälkeen hän pystyy tekoihin, joista itsekin yllättyy.

Ikimetsien sydänmailla sisältää paljon tietoa suomalaisten muinaisuskosta ja tavoista, mutta välttää silti tietokirjamaisuuden. Juonen seassa lukija tutustutaan haltijoihin, maahisiin ja tietäjiin, metsänpeittoon ja vuotuisiin tapohin ja juhliin. Kerronta on sujuvaa ja henkilöhahmot kaikki omalla tavallaan mielenkiintoisia. Kirja ei missään vaiheessa äidy tylsäksi, vaan aina kun näyttää että Rautaparran elo on rauhaisaa, tapahtuu jotain yllättävää.

Tartu tähän kirjaan ja varaa lukemiselle aikaa, niin koet hienon tutustumisretken 1400-luvun Suomeen!