Peilien kirja

Peilien kirjaYhden totuus on toisen valhe!

Romanialaissyntyinen E.O. Chirovici kirjoitti kotimaassaan kymmenisen kirjaa ja nyt ensimmäistä kertaa englanniksi, tuloksena on: The Book of Mirrors, suomeksi Peilien kirja. Kirjassa on sävyjä arvoitusdekkarista, romaanista, älykkäästä psykologisesta tutkielmasta ja muutama päivä lukemisen jälkeen kirjasta nousee esiin muitakin teemoja.
Murha joka ei koskaan selvinnyt. Kirja jota ei koskaan kirjoitettu loppuun. Arvoitus joka edelleen odottaa ratkeamistaan.

Kirjallisuusagentti Peter Katz saa käsikirjoituksen, jossa luvataan ratkaista psykologian professori Joseph Wiederin selvittämätön murha vuosien takaa. Tarina kuitenkin päättyy juuri ennen murhaajan paljastumista.

Katzin toimittajaystävä ryhtyy tutkimaan tapausta, joka on ristiriitoja täynnä. Millainen mies Wieder oikeastaan oli - alansa nero, juoppo naistenmies vai julma hyväksikäyttäjä? Mitä lahjakas Laura Baines teki professorin asunnolla murhailtana, vai oliko hän siellä lainkaan? Kuka muistaa, mitä tapahtui, ja kuka vain väittää unohtaneensa?

”Joku on joskus sanonut, ettei tarinoilla todellisuudessa ole alkua tai loppua. Ne ovat vain hetkiä, jotka kertoja on subjektiivisesti valinnut tarjotakseen lukijalle mahdollisuuden hahmottaa tapahtumaa, joka alkoi jossakin aiemmassa vaiheessa ja päättyy jonkin aikaa sen jälkeen. Kahdenkymmenenviiden vuoden kuluttua minun perspektiivini muuttui. Sain selville totuuden noiden kuukausien tapahtumista – en ollut etsinyt tätä tietoa, se pikemminkin osui minuun kuin harhaluoti.”

Kirja on tervetullut persoonallinen löytö. Kieli on sujuvaa, tarina monisäikeinen ja liehuvainen. Kirjassa pitää palata takaisin monta kertaa, mutta ei se paljon auta. Peilit heijastavat henkilötkin aina vain uudessa valossa. Ei ole hyviksiä tai pahiksia, persoonien kuva heijastuu peileistä aina uudessa valossa. Muistot vääristyvät.
Kirjaa on suositeltu Joël Dickerin lukijoille. Oma mielleyhtymäni tähän kirjaan on Ferdinand von Schirachin Collinin tapaus, joka on sekoitus dekkaria, oikeudenkäyntiromaania ja psykologista pohdintaa. Ehkä yliopistomaailmasta mieli toi esiin myös John Williamsin Stonerin. Tapaus oli Stonerinkin löytyminen. Olisiko Peilien kirja myös sellainen?

Varoituksen sana: kirjassa vilisee henkilöitä kuin vanhoissa venäläisissä klassikoissa. Chirovici on nyt 54-vuotias, kirjoittaa edelleen ja onneksi suomentaja heräsi.

Kanerva Peltoniemi
lukupiirien vetäjä