Suomessa selviytymisen historiaa

 

Suomessa selviytymisen historiaa
” Ennen oli kaikki paremmin.”

Kun lukee Ulla Koskisen kirjaa Suomessa selviytymisen historiaa tulee kyllä toisiin ajatuksiin. Ilman nykyajan apuvälineitä ja tekniikkaa elämä esivanhempien Suomessa oli todella työlästä.
” Jotta oman elämämme vaivattomuus rinnastuisi entisajan uurastuksiin, kirjassa ei esitellä sitä mitä ennen oli, vaan sitä, mitä ennen ei ollut. ”

Kirja jakaantuu seitsemään lukuun, joissa käsitellään asumista, työn tekoa, ravintoa, liikkumista, sairaanhoitoa, perhettä ja seuraelämää.

Aikuisten ja lastenkin koko valveillaoloaika kului uurastaen elannon eteen. Vapaa-aikaa ei tunnettu ja lapset opetettiin pienestä pitäen osallistumaan töihin.
” Kesällä maanviljely, peltotyöt, niityt ja rakennusten korjaus, talvella metsätyöt, puutyöt, tavaroiden valmistus, vaatteiden valmistus sekä ympäri vuoden karjanhoito, ruoanlaitto, taloustyöt ja lastenhoito.”

Ruis kasvatettiin itse lähtien kasken polttamisesta jyvien jauhamiseen ja leivän leipomiseen. Miten mahtaisi onnistua nykyihmiseltä jos lihaa saadakseen pitäisi tappaa eläin omin käsin ilman ampua-asetta ja valmistaa ruoaksi ? Entä ruokien säilyminen ilman jääkaappia ja pakastinta ?

Kansanparantajat osasivat asettaa sijoiltaan menneitä raajoja paikoilleen ja seisauttaa veren. Saunassa paranneltiin vaivoja ja synnytettiin sekä pestiin vainajat. 

Sairaaloita ei ollut eikä lääkäreitä. Tarttuvat taudit kuten lepra eristettiin ja sairastuneet vietiin saariin, kuten Korpholmenin spitaalisairaala Kruunupyyssä. Paranemisesta ei ollut toivoa, potilaat joutuivat tuomaan mukanaan laudat ruumisarkkuaan varten.

Historiantutkija Ulla Koskinen on onnistunut tuomaan menneisyyden elävästi lukijan eteen ja esittämään elämisen Suomen karuissa oloissa todelliseksi selviämistaisteluksi. Lukija vertaa pakostakin elämäänsä nykyajan mukavuuksien keskellä siihen työmäärään ja hankaluuksiin joita esivanhemmat joutuivat kestämään. Nälänhätä ei ollut vierasta ja pettuleipään jouduttiin turvatumaan hyvinäkin vuosina.

Suositeltavaa lukemista nykyajan koululaisille ja vanhemmille, ihan kaikille !

Helinä Mustajärvi
Kokkolan kaupunginkirjasto