Rakkaudesta aseisiin

Rakkaudesta aseisiin
Jennifer Clement
on Yhdysvalloissa syntynyt kirjailija, joka asuu nykyään Meksikossa. Hän vieraili Helsingin kirjamessuilla syksyllä kertomassa uusimmasta kirjastaan Rakkaudesta aseisiin. Kirjassa paneudutaan asekauppaan ja aseiden helppoon saatavuuteen Amerikassa.

Pearl on 14-vuotias tyttö, joka asuu äitinsä Margotin kanssa asuntovaunualueella Floridassa. Heidän kotinsa on vanha Mercury Topaz, jonka etuistuin on Pearlin ja takaistuin äidin nukkumapaikka. Ruokapöytänä toimii koelauta, vaatteet ja muut tavarat säilytetään takakontissa. Auton pyörien ympärillä kasvaa pitkä ruoho ja renkaat ovat tyhjät, sillä se on seissyt paikoillaan koko Pearlin eliniän. Alun perin Margot suunnitteli viipyvänsä vain pari kuukautta alueella karattuaan kotoa vauva mukanaan, mutta siellä he edelleen ovat.

Margot on kasvanut varakkaassa kodissa ja saanut hyvän kasvatuksen. Miten hän päätyi asumaan autonrämässä rähjääntyneelle asuntovaunualueelle kaatopaikan viereen?

Käy ilmi että hän synnytti salaa kotonaan vain 17-vuotiaana ja säästääkseen lapsen isän syytteeltä alaikäiseen sekaantumisesta päätti karata vauva mukanaan. Mukaansa hän otti pari lautasta hienointa posliinia ja hopeiset ruokailuvälineet, joiden avulla hän opettaa Pearlille ruokailutavat. Isoäidin silkkinen hääpuku sekä muutamia koruja on takakontissa piilossa.

Pearlin ainut ystävä on April May, jonka vanhemmat asuvat samalla alueella. April Mayn äiti Rose ja Margot työskentelevät läheisessä veteraanisairaalassa. Alueella asuvat myös meksikolainen pariskunta sekä pastori Rex. Pastori järjestää asekeräyksen tarkoituksenaan kitkeä väkivalta Amerikasta, mutta todellisuudessa hän käy laitonta asekauppaa vieden aseita Meksikoon.

Asekauppa tuo alueelle Elin, jonka laulava ääni saa Margotin polvet veteläksi. Tytär joutuu häädetyksi Mercurystä, kun Eli valloittaa äidin. ” Sen miehen ääni kesytti äidin tuosta vaan. Tarvittiin vain ensimmäinen hellä sana. Eli sanoi: Mä oon lääkettä beibi, juo mua, sydämeni huutaa vaan sua.”

Elin saapuminen muuttaa äidin ja tyttären elämän lopullisesti.

Jennifer Clement käyttää kertojana Pearlia, mikä tekee tarinasta keveän aiheen raskaudesta huolimatta. Pearl ottaa tapahtumat ja olosuhteet vastaan luonnollisena koska vertailukohtaa hänellä ei ole. Äidin opetus on: ” Huono onni on parempi kuin ei onnea ollenkaan. ”

Helinä Mustajärvi
Kokkolan kaupunginkirjasto