Lukeminen kannattaa aina

Kyllä meillä oli mukavaa!
Sillä Kokkolan pääkirjasto sai kirjailijan ja yläkoulun äidinkielenopettajan Jyri Paretskoin vieraaksi helmikuisena lauantaina. Jyri kertoi mielipiteitään ja tosiasioita lukemisen merkityksestä lapsuudessa. Aihe on tärkeä Jyrille!
Pieni lapsi kuuntelee mielellään yhä uudelleen ja uudelleen lempikirjansa. Siitä ei pidä olla huolissaan, vaikka lukijahan siinä joutuu lujille. Pieni kuulija osaa rakkaan kirjan ulkoa, eikä lukijalla ole mahdollisuutta oikoa tai fuskata lukemisessa. Omassa lapsuudessaan Jyri sai kuulla kirjoja ääneen luettuna pitkään. Pikkuveli syntyi Jyrin ollessa 7-vuotias. Kun äiti luki pikkuveljelle, Jyri sai nauttia siinä samalla ääneen lukemisesta. Vanhempien ei kannata lopettaa ääneen lukemista lapselle, vaikka lapsi on jo oppinut itse lukemaan, ei ennen kuin lapsi itse niin haluaa. Jyri kertoo huolestuttavan faktan: vain 25 %:lle lapsista luetaan säännöllisesti.
Äidinkielenopettajana Jyri on huomannut kuinka rauhoittava vaikutus ääneen lukemisella on jopa ”raggareihin”. Säännölliset lukutunnit ovat tärkeitä vielä yläkouluiässäkin. Mutta minkä takia monet nuoret haluavat ehdottomasti valita sen ohuen kirjan luettavakseen? Joskus tuntuu, ettei millään muulla kirjaa valitessa ole merkitystä kuin sivumäärällä. Mutta jos nuorella on ollut huono lukukokemus, hän pelkää saman toistuvan ja valitsee siksi ohuen kirjan. Nuoria ei pidä pakottaa lukemaan. Ehkä kannattaakin panostaa siihen, että nuori saa itse valita kirjan, miettiä jo ennen kirjastoon menoa, mitä kirjalta haluaa. Kun oppilas onnistuu kerran valinnassaan ja tottuu itse hakemaan omiin lukutaitoihinsa sopivan kirjan, ollaan hyvällä tiellä! Kaikille nuorille ei muuten ole itsestään selvää, mikä kirjasto on. ”Saako sieltä ihan ilmaiseksi kirjoja?” on kysymys, jonka Jyri on kuullut oppilaan esittävän. 


Tiesittekö, että sujuva lukutaito on paras ja helpoin tapa ehkäistä syrjäytymistä? Sillä lukutaito antaa mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan. Lukemisen kulttuuri on valitettavasti muuttunut, enää ei arvosteta lukemista. Jyri pohtii sitä, miksi lukeminen mielletään harrastukseksi. Senhän pitäisi olla jokapäiväinen osa normaalia arkea, lukemisen pitäisi olla osa kansalaistaitoa! Päiväkodeilla on tärkeä asema pienten lasten lukemaan innostamisessa. Voitaisiinko antaa haaste päiväkodeille: joka päivä vähintään tunti kirjojen lukemista lapsille. Minä yritän, entisenä ammattikasvattajana, puolustaa päiväkoteja ja saada Jyriä vakuuttuneeksi siitä, kuinka usein päivähoidossa luetaan. Mutta tiedänkö todellista tilannetta tällä hetkellä? Hmm!
Pääsemme myös käsittelemään älypuhelimia… pakostakin. Lapset jäävät paljosta paitsi älypuhelinten takia. Nykyajan lapsilta ja nuorilta puuttuu tärkeä kokemus: minulla on tylsää! Tylsyyden kokeminen saa lapsen kehittämään muuta mukavaa tekemistä. Omien lasten sanoessa, että on tylsää, Jyri sanookin: ”Onneksi olkoon! Keksikää jotain tekemistä!” On muuten tosiasia, että sosiaalisen median perustajatahot tietävät vaarat, eivätkä anna omille lapsilleen vapauksia älylaitteiden käytössä. Myöntäähän Jyri kuitenkin, että pelimaailmassa on hyvätkin puolensa, kielitaito karttuu ja rohkeus lisääntyy.
Ensimmäisen kirjansa Jyri Paretskoi kirjoitti, kun 8-luokkalaiset eivät olisi millään halunneet lukea. Jyri vei oppilaitaan kirjastoon, luki heille ääneen, mutta ei saanut poikia innostumaan. Tiedustellessaan oppilailtaan, minkälaisen kirjan te haluaisitte lukea, hän sai vastauksen: kirjassa pitää olla huumoria, oman ikäisiä henkilöitä ja mopoja. Sillä ohjeistuksella Paretskoi kirjoitti kirjan Shell's Angles. Siitähän tulikin sitten kokonainen sarja! Tiedoksi kaikille Shellin kulmilla viihtyville, viides osa on tulossa.
K 15 kirja oli tilaus Otavalta. Paretskoi sai pyynnön kirjoittaa ohut kirja, jossa on huumoria, joka on menevä, vähän ronskikin. Siitä piti tulla kolmeosainen kirjasarja, mutta K-15 tulee olemaan kuusiosainen sarja. K-15 kirjoista nuoret ovat saaneet hyvän kokemuksen: olen lukenut kokonaisen kirjan. Haluan lukea lisää!
Kysymykseen, mikä on ehdoton lempikirjasi, Paretskoi antaa vastauksen epäröimättä: Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Tähän kirjaan hänellä on viha-rakkaussuhde. Sitä oli aina yhtä piinallista lukea nuorena, Jyri kertoo, mutta varttuneempana hän ihastui kirjaan. Seitsemän veljestä sisältää Jyrin sanojen mukaan mahtavuuksia. Yliopistossa opiskellessaan hän löysi Seitsemästä veljeksestä lisää häntä ihastuttaneita asioita: Kiven kieli, historialliset seikat, sanonnat. Iso ja tärkeä kirja, Jyri kertoo.
Annetaan lapsille ja nuorille lukemisen nautinto, sillä lukeminen kannattaa aina, kirjoittaminen harvemmin!
Ajatukset muistiinmerkitsi Mami Kolppanen