Nopeasti piirretyt pilvet


Nopeasti piirretyt pilvet
Paula Nivukosken piti alun perin kirjoittaa isoäitinsä elämäkerta, kunnes tarina vei mennessään ja syntyi romaani Nopeasti piirretyt pilvet. Siinä on pohjana kirjailijan mumman – niin kuin Isossakyrössä sanotaan – Susanna Elisabetin elämän vaiheet. Lehtihaastattelussa Paula kertoo, että ” todellisuus oli paljon raadollisempaa kuin se mitä kirjassani on. Jos olisin kirjoittanut kaiken sen mitä mummalleni tapahtui tarina olisi ollut liian rankka ja siksi epäuskottava.”

” Koita sinä pitää tila suvus ” on isän viimeinen neuvo kuolinvuoteellaan Liisalle. Koska perheen vanhin poika pienenä kuoli vastuu siirtyy seuraavalle lapselle, Liisalle. Eletään viime vuosisadan alussa Etelä- Pohjanmaalla, Isossakyrössä.

Liisa on vasta rippikouluikäinen isän kuollessa. Pian löytyy tummasilmäinen Kalle joka lupaa, että yhdessä he selviävät kaikesta. Kotivävyksi tullut Kalle väsyy pian raatamiseen ja huonoihin satoihin varsinkin kun kuulee huhuja hyvistä ansioista Amerikassa. Kallea alkaa houkuttaa lähtö ja helpommat työt siellä. Paras karja myydään matkarahoiksi ja jo vuoden kuluttua Kalle lupaa palata rikkaana miehenä.

Liisa jää kahden pienen lapsen ja äitinsä kanssa kotiin. Pian Kallen lähdön jälkeen Liisa huomaa odottavansa lasta ja niin saavat kylän juorukellot aihetta puheisiin: kenen lapsi mahtaa olla, milloinkas se Kallen lähtikään . Amerikanleskiä seurattiin yhteisössä tarkkaan ja kyseltiin onko miehestä kuulunut, onko kirjoittanut.

Äiti lisää Liisan taakkaa vertaamalla häntä kuolleeseen poikaansa : ” Jos Taisto eläis, se olis tuonki jo koriannu.”

Liisa jaksaa luottaa Kallen lupauksiin vaikka kirjeitä saapuu harvoin. Tila alkaa kiinnostaa ostajia kun luullaan, että Liisa ei pysty tilaa pitämään mutta isälle annettu lupaus velvoittaa pinnistelemään voimien äärirajoille asti.

Kirja on kunnianosoitus sitkeille pohjalaisnaisille jotka eivät anna periksi : ” Minkä tähren kaiken pitääs niin heleppua olla ” vastaa Liisa Kallelle joka pyytää mukaansa Amerikkaan, jossa voisi elää herroiksi.

 

Nopeasti piirretyt pilvet on hieno esikoinen jonka lukemisesta nautin erityisesti minulle tutun ympäristön ja murteen takia.
Kirjan lopussa ” Liisa seisoi peltoaukealla ja katseli ympärilleen, lakeus oli ääretön kuin taivas. Hänet oli kirjoitettu tähän maisemaan, etäisyyksien välille.”

Helinä Mustajärvi
Kokkolan kaupunginkirjasto