Pieni elämä


Pieni elämä
On neljä ystävystä, jotka ovat tunteneet toisensa opiskeluajoista asti. Nyt he ovat New Yorkissa etsimässä amerikkalaista unelmaa, luomassa uraa. On Malcolm, josta tulee menestyvä arkkitehti. JB luo uran taiteilijana, jonka töistä maksetaan satoja tuhansia. Willemistä tulee suosittu näyttelijä, joka matkustaa ympäri maailmaa elokuvien kuvauspaikoilla. Judesta tulee piinkova lakimies, joka oikeudenkäynneissä voittaa jutun kuin jutun.

Hanya Yanagihara kuvaa kirjassaan Pieni elämä näiden miesten ystävyyttä ja suhteita nuorukaisista aina kypsään ikään saakka. Alussa he joutuvat taistelemaan paikastaan auringossa, mutta sinnikkäällä yrittämisellä he saavuttavat yhä paremman aseman. Malcolmilla on varakkaat vanhemmat ja JB saa tukea perheeltään mutta Willem ja Jude ovat puilla paljailla. Willemin vanhemmat ovat kuolleet kun taas Jude on orpo, joka löydettiin hylättynä. Hän kasvoi luostarissa munkkiveljien luona vailla tietoa omista vanhemmistaan. Suljetussa yhteisössä Jude joutuu kokemaan kovia, kunnes karkaa, mutta ei elämä luostarin ulkopuolella ole yhtään helpompaa.

 Kun muut kaverukset kertovat toisilleen tarinoita menneisyydestään, Jude vaikenee. Hänestä irtoaa vain ylimalkaisia viittauksia luostariin ja onnettomuuteen, jonka vuoksi hän ontuu. Hän kärsii voimakkaista kivuista selkärangan vioittumisesta johtuen, mutta yrittää salata senkin. Traumaattiset kokemukset ja niiden salaaminen aiheuttavat hänessä itsetuhoisuutta. Hän tuntee arvottomuutta eikä kykene ottamaan vastaan ystäviensä huolenpitoa ja kiintymystä. Tätä on lukijan raskasta seurata, Juden sulkeutuneisuus surettaa.

Vähitellen kirjailija paljastaa Juden menneisyyden koko rankkuudessaan. Hanya Yanagihara kertoo lehtihaastattelussa joutuneensa puolustamaan tätä ratkaisuaan kustannustoimittajalle, joka olisi vähentänyt väkivaltaisten kuvausten määrää. Lukijan sietokyky on koetuksella, mutta lukemisen jatkaminen auttaa ymmärtämään Judea paremmin, miksi hän on sellainen kuin on. Kirja keskittyykin enimmäkseen Juden persoonaan.

Romaani on järkäle, jonka lukeminen vaatii ponnistelua, mutta lopulta kokemus on palkitseva. Tiiliskiviä lukiessa henkilöihin tutustuu yhä syvemmin eikä heitä heti tarvitse jättää vaan heidän kohtaloitaan voi seurata pitempään. Pieni elämä on suuri tarina ystävyydestä.

Helinä Mustajärvi
Kokkolan kaupunginkirjasto