Kiinalaista elämää


Kiinalaista kirjallisuutta julkaistaan suomeksi niukasti joten uudet käännökset kiinnostavat minua aina. Luin Yu Huan kirjoittamat Elämänkaari  ja Xu Sanguanin elämä ja verikaupat  peräjälkeen. Teksti on helppoa ja nopealukuista ja lukijan mielenkiintoa pitää yllä vieraaseen elämäntapaan tutustuminen.

Kirjailija Yu Huan kouluttautui hammaslääkäriksi mutta kyllästyi työhönsä viidessä vuodessa ja ryhtyi kirjailijaksi. Hän varttui kulttuurivallankumouksen aikana ja tämä näkyy hänen molemmissa suomennetuissa kirjoissaan. Elämänkaaresta tehty elokuvasovitus kiellettiin Kiinassa mutta YouTubessa se löytyy englanninkielisin tekstein. Tämä lisäsi kirjaan kohdistuvaa mielenkiintoa ja teki siitä myyntimenestyksen. Kirja on käännetty useille kielille.

Elämänkaari
Elämänkaari
kertoo miehestä, joka pelihimon vallassa menettää suuren omaisuutensa ja joutuu perheineen puille paljaille. Hän joutuu ensimmäistä kertaa elämässään tekemään ruumiillista työtä vuokraamallaan peltotilkulla. Mutta hänet pakotetaan armeijaan ja mukaan sisällissotaan. Kansan vapautusarmeijan voitettua alkoi Maon valtakausi, Suuri harppaus, nälänhätä ja kulttuurivallankumous. Hänen elämänsä on täynnä vastoinkäymisiä ja menetyksiä mutta lopulta tapaamme hänet osaansa tyytyväisenä kyntämässä vanhalla härällä peltoaan.

Xu Sanguanin elämä ja verikaupat ajoittuu myös Kiinan kuohuviin vuosikymmeniin. Xu Sanguan on nuori mies joka myymällä vertaan sairaalalle pystyy viemään kaupungin kaunottaren ravintolaan ja saa hänet puolisokseen. Perheeseen syntyy kolme poikaa mutta vanhin ei muistutakaan isäänsä. Isä saa kuulla naapurien pahansuopia juoruja pojan alkuperästä eikä hyväksy poikaa omakseen. Hän kohtelee poikaa julmasti ja suosii nuorempia lapsiaan. Kuitenkin vanhimman pojan ollessa henkitoreissaan sairaalassa isä on valmis uhrautumaan ja myymään vertaan sairaalakulujen peittämiseksi. Tämä on köyhän perheen ainut keino hankkia nopeasti rahaa mutta on koitua Xun kohtaloksi. Hän myy vertaan niin paljon ja usein, että on vaarassa menehtyä.

Tämä hämmästyttää lukijaa joka on tottunut suomalaiseen terveydenhoitoon jossa potilas ei itse joudu maksamaan kuin murto-osan Xu Sanguanin elämä ja verikaupatsairaalakuluistaan. Verenluovuttaminenkin perustuu meillä vapaaehtoisuuteen eikä siitä makseta.

Kulttuurivallankumouksen aikaisilla ilmiannoilla saattoi kuka tahansa kostaa kokemiaan vääryyksiä ja saattaa uhri kärsimään häpeärangaistuksia ja pahempaakin. Näin käy myös Xun vaimolle, hän joutuu seisomaan kadunkulmassa kyltti kaulassa päiväkausia. Myös oma perhe joutuu osallistumaan hänen tuomitsemiseensa punakaartilaisten järjestämissä istunnoissa.

Molemmat kirjat kuvaavat mielenkiintoisella tavalla tavallisen kiinalaisen perheen kohtaloita historian myllerryksessä. Elämä oli sitkeää henkiinjäämiskamppailua Maon tempoilevien päätösten takia, joiden seurauksena miljoonat kuolivat.

Helinä Mustajärvi
Kokkolan kaupunginkirjasto