Inkeri Karvonen ja kaksi erilaista teosta


Kannuslainen kirjailija Inkeri Karvonen julkaisi syksyllä 2016 kaksi uutta teosta. Iiron ja metsänhaltija sisältää vienankarjalaisen luku- ja kirjoitustaidottoman runonlaulaja Marina Takalon (1890–1970) muistiinmerkittyihin satuihin perustuvia kansansatuja, joita Karvonen on muokannut nykykielelle. Hupsuja hassuja hipsukkatassuja puolestaan sisältää Karvosen itse kirjoittamia lastenrunoja.

Inkeri Karvonen

Iiron ja metsänhaltijan sadut ovat olleet pöytälaatikossa valmiina odottamassa julkaisua jo yhdeksänkymmentäluvun puolivälistä saakka. Nyt oli viimein oikea aika niiden julkaisemiselle. Alun perin idea satujen uudistamisesta tuli Marina Takaloa tutkineelta Juha Pentikäiseltä. Tavoitteena oli kunnioittaa vanhaa hienoa tarinaperinnettä ja säilöä sitä myös jälkipolville.

”Osa saduista oli tallennettu miltei kokonaisuudessaan muistiin, osasta sain vain viitteitä ja taustoja joille rakentaa” kertoo Karvonen.

”Vienankarjalaisuus ja sen maisemat kiehtoivat ja pitivät otteessaan. Oli helppoa löytää oma kieliasu, se tuli pakottamatta.” toteaa Karvonen, joka kertoo yrittäneensä säilyttää mahdollisimman paljon Marinan ääntä työstäessään satuja kirjakielelle. Uudistettuja satuja valmistui enemmänkin kuin mitä kirjaan valikoitui. Karvonen on tyytyväinen kokonaisuuteen antaen kiitosta myös kuvittajalle, joka hänen mukaansa on tavoittanut hyvin satujen tunnelman.

”Parhain kiitos teoksesta tuli Marinan sukulaiselta, joka totesi, että saduissa kuului edelleen Moammon ääni” toteaa Karvonen.

 

Hupsuja hassuja hipsukkatassuja on syntytarinaltaan aivan erilainen verrattuna satukokoelmaan.

”Nämä runot ovat syntynet rakkaudesta; rakkaudesta lapsiin, äidinkieleen ja lastenkirjoihin,” sanoo Karvonen hymy huulillaan. ”Monet näistä runoista on kirjoitettu tiettyjä lapsia ajatellen, hyvin lyhyellä aikavälillä. Niitä ei ole tarvinnut juurikaan muokata jälkikäteen. Tällaiset runot vaativat tietyn ajan ja tilanteen, pulpahtelevat yleensä keskelle arkea. Näitä on ollut ihastuttava kirjoittaa.”

Kustantajan toivomuksesta teoksen runot kohdistettiin ihan pienille, vauvoille ja taaperoille. Kirja ilmestyi noin vuoden kuluttua  kustannustoimittajan yhteydenotosta. Emmi Jormalaisen luoma kuvamaailma sopii Karvosen mielestä runoihin erinomaisesti.

”Etukäteen näin vain kansikuvan. Jännittyneenä odotin mitä tuleman pitää, mutta olin todella iloinen lopputuloksesta.”

Lastenrunoissa on Karvosen mukaan niille kuuluvia ominaispiirteitä, kuten leikillisyys, toistot, riimit, sointuisuus ja keksityt sanat. 

”Nimitän tätä sylikirjaksi. Toivoisin, että runoja luettaisiin ääneen lapsen kanssa sylityksin.”

Välitöntä palautetta Karvonen on saanut lapsilta. Alle 3-vuotiaat oppivat nopeasti hokemia ja niitä aina välillä kuulee leikkien keskeltä.

Kysyttäessä onko jo seuraava kirja tekeillä vastaa Karvonen: ”Intensiivinen tekeminen vaatii myös rauhaa palautua. Kirjoittamiseen ei itseään voi pakottaa. Täytyy vain kärsivällisesti odottaa ja olla herkkänä, milloin uusi työ alkaa versoa, vähän kuin kevätkylvö. Kun idea syntyy, sitten voi taas ryhtyä kirjoittamaan."

IBBY Finland on valinnut 14 kuvakirjaa Bratislavan kuvitusbiennaaliin BIBiin, joka järjestetään 8.9.–29.10.2017 Slovakiassa. Yksi kuvakirjoista on Hupsuja hassuja hipsukkatassuja. Lisätietoa ja kuvakirjoista kootun lukupaketin saat IBBY:n sivuilta: https://ibbyfinland.fi/2017/03/25/4031/

Lisää kasvoja

1-5 / 14
1673776
Kirja:Jänis katselee tähtitaivasta:2017
Tekijä: Karvonen, Inkeri, kirjoittaja
Vuosi: 2017
1673785
Kirja:Arvaapa, mitä siili tekee:2017
Tekijä: Karvonen, Inkeri, kirjoittaja
Vuosi: 2017
1537682
Kirja:Hupsuja hassuja hipsukkatassuja:2016
Tekijä: Karvonen, Inkeri kirjoittaja
Vuosi: 2016
1515577
Kirja:Iiron ja metsänhaltija:2016
Tekijä: Karvonen, Inkeri, kirjoittaja
Vuosi: 2016
1196158